Welkom

Europa Oxalá in het AfricaMuseum

De tentoonstelling Europa, Oxalá toont het werk van eenentwintig Europese kunstenaars van Afrikaanse origine. Deze kunstenaars, geboren en getogen in een postkoloniale context reflecteren over hun erfgoed, hun herinneringen en hun identiteit. Deze originele tentoonstelling, die van 7 oktober 2022 tot 5 maart 2023 in het AfricaMuseum te zien is , geeft stof tot nadenken over racisme, de dekolonisatie van de kunsten, de status van de vrouw en kunstenaars in de hedendaagse samenleving en de deconstructie van het koloniale gedachtegoed
De curators van de tentoonstelling, António Pinto Ribeiro, Katia Kameli en Aimé Mpane, leggen uit dat het een tentoonstelling is "die clichés wil doorbreken, en ons de kans geeft een nieuwe energie te zien en te voelen, met het oog op de toekomst". De titel van de tentoonstelling wijst precies in die richting, omdat het een woord gebruikt - oxalá [een Portugese uitdrukking di, e "Laten we hopen" betekent] - dat de vrucht is van eeuwenlange integratie en dat het idee uitdrukt van een toekomst in opbouw in een Europa dat de gemeenschappelijke ruimte van deze kunstenaars is.

 

Commissarissen van de tentoonstelling

António Pinto Ribeiro studeerde wijsbegeerte en behaalde een doctoraat in cultuurstudies. Hij houdt zich vooral bezig met culturele programmatie en research. Sinds de oprichting van Culturgest was hij artistiek directeur tussen 1993 en 2004 en programmadirecteur bij de  Fundacao Calouste Gulbenkian (Gulbenkian Stichting) tussen 2004 en 2015. Als curator was hij verantwoordelijk voor verschillende internationale tentoonstellingen en ook commissaris-generaal van ‘Lisboa Capital Ibero-Americana da Cultura 2017’. Hij is researcher bij het Centrum voor sociale studies van de Universiteit van Coimbra en maakt hij deel uit van de stuurgroep van het Europees project ERC MEMOIRS – Children of Empires and European Postmemories en hij is eveneens internationale programmamaker. 

Katia Kameli haalde haar diploma an de École nationale supérieure d’art in Bourges en volgde de post-graduaatsopleiding ‘le Collège-Invisible’ aan de École supérieure d’art & de design van Marseille. Haar werk kreeg visibiliteit en erkenning in de artistieke en cinematografische wereld en werd getoond in diverse solotentoonstellingen. Haar werken maken deel uit van de collecties van het Musée national d’art moderne/ Centre Georges Pompidou, van het Centre national des arts plastiques (Cnap), van het FRAC Hauts-de-France (Fonds régional d’art contemporain), het FRAC Poitou-Charentes en het FRAC PACA te Marseille.

Aimé Mpane verdeelt zijn tijd tussen Kinshasa en Brussel. Hij vindt inspiratie in het reizen tussen het Afrika en het Europa. De kunst van Aimé Mpane gaat vooral over de sporen van de koloniale erfenis in Afrika maar beoogt nooit zelfmedelijden. Hij roept op tot solidariteit onder de mensheid en tot het collectieve bewustzijn. Zijn oeuvre drukt menselijke waardigheid, hoop, moed, empathie en volharding uit.