Tentoonstelling

De tentoonstelling Europa Oxalá toont het werk van eenentwintig Europese kunstenaars, allen tweede of derde generatie. Deze kunstenaars, geboren en getogen in een postkoloniale context reflecteren over hun erfgoed, hun herinneringen en hun identiteit.

Hun ouders en grootouders zijn geboren en woonden in Congo, Angola, Benin, Algerije, Burundi en Madagaskar. Van hen hebben de kunstenaars herinneringen geërfd die bestaan uit stemmen, geluiden en gebaren, maar ook uit beelden en souvenirs van hun culturen van herkomst.

Hun artistieke producties voeden een originele reflectie over racisme, de dekolonisatie van de kunsten, het statuut van de vrouw in de hedendaagse maatschappij, en de deconstructie van het koloniale denken. Het vernieuwende en transnationale karakter van het werk van deze kunstenaars van de ‘postmemorie’ heeft het artistieke en culturele landschap van de laatste twee decennia diepgaand getekend, en de manier waarop ze hedendaagse talen en traditionele processen combineren, kan worden gezien als een essentiële bijdrage aan het hedendaagse Europa.

Door middel van hun werken getuigt Europa Oxalá van de creatieve kracht van de hedendaagse Europese culturele diversiteit en opent het nieuwe perspectieven op het begrip zelf van Europa.

 

Een eerste indruk van de expo

Sammy Baloji. Sans titre. 2016-2020. Installatie, obushulzen en tropische planten, verschillende afmetingen, zicht van de tentoonstelling Notre monde brûle (Palais de Tokyo).
© Aurélien Mole

Sabrina Belouaar. Dada. 2018. Beeldhouwerk / Afgietsel van handen in gips en oude lederen riem, verschillende afmetingen.
© ADAGP, Parijs 2021

Márcio Carvalho. Falling Thrones. 2020. Standbeeld: Koning Leopold II. Atleet: Patrice Lumumba. Micro pigment inkt en acrylverf op papier.
© Márcio Carvalho

Aimé Mpane.Table de Fraternité. 2020. Installatie-performance, mixed media.
© Aimé Mpane

Pauliana Valente Pimentel.
Série Afro Descendentes (reeks). 2020. Inkjet afdruk op FineArt papier.
© Pauliana Valente Pimentel

33

Pedro A.H. Paixão. La Lupara. 2020.Kleurpotlood op papier.
© Pedro A.H. Paixão